De 5 meest populaire vitamines? En hebben we ze echt nodig?
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gebruikt 56% van de Nederlanders voedingssupplementen (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, 2021). Vrouwen gebruiken vaker supplementen dan mannen. Daarnaast blijkt dat in de winter de meeste supplementen worden gebruikt. De top 5 supplementen die het vaakst gebruikt worden zijn:
- Vitamine D
- Multivitamine/mineralen
- Vitamine C
- Magnesium
- Visolie of omega-3-vetzuren
Zijn dit ook de vitamines en mineralen die Nederlanders het meest tekort komen? De meest voorkomende tekorten in Nederland zijn een vitamine D en B12 tekort. Hoe komen we aan een vitaminetekort?
Een van de belangrijkste redenen voor het ontstaan van een vitaminetekort is een eenzijdig voedingspatroon (Zhu, 2020). Vanuit wetenschappelijk onderzoek is de directe relatie tussen een gezond en gevarieerd voedingspatroon en de kans op het ontstaan van een vitaminetekort aangetoond. Dat betekent dat als je een bepaald dieet volgt, je meer kans hebt op het ontstaan van een vitaminetekort. Dat geldt zowel voor mensen die een dieet volgen omdat ze af willen vallen, als voor mensen die vegetarisch of veganistisch eten. Ook als je te weinig eet en in het specifiek te weinig groenten, ligt een vitaminetekort op de loer.
Daarnaast hebben mensen met spijsverteringsproblemen, zoals maag- en darmklachten, meer kans op een vitaminetekort (Vernia, 2022). Dat komt doordat de opname van voedingsstoffen veelal verminderd is. Het is dan ook belangrijk om zowel de spijsverteringsproblemen aan te pakken als de voedingstekorten aan te vullen. Supplementen kunnen daarin ondersteunen.
Verder verbruiken sporters vaak meer vitaminen en mineralen, waardoor ze meer kans hebben op het ontstaan van een vitaminetekort. (McClung, 2014) Lichamelijke stress zorgt voor een hoger verbruik van voedingsstoffen. Als dit niet wordt aangevuld, heb je meer kans op een tekort.
Tot slot bevat de grond waarop onze voeding verbouwd wordt steeds minder voedingsstoffen. (Smit, 2018) Dat is ook een reden waardoor vitaminen- en mineralentekorten vaker voorkomen dan vroeger en we supplementen dus eerder nodig hebben.
Supplementen kunnen nooit een gezond en gevarieerd voedingspatroon vervangen. Ze kunnen wel worden ingezet als aanvulling op een gezond en gevarieerd voedingspatroon.
Bronnen:
- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. (2021). Supplementen. Wat Eet Nederland.
- Zhu, Y., Minovic, I., Dekker, L.H., et al. (2020). Vitamin Status and Diet in Elderly with Low and High Socioeconomic Status: The Lifelines-MINUTHE Study. Nutrients.
- Vernia, F., Valvano, M., Longo, S., et al. (2022). Vitamin D in Inflammatory Bowel Diseases. Mechanisms of Action and Therapeutic Implications. Nutrients.
- McClung, J.P., Gaffney-Stomberg, E., Lee, J.J. (2014). Female athletes: a population at risk of vitamin and mineral deficiencies affecting health and performance. J Trace Elem Med Biol.
- Smit, M. (2018). De duurzaamheid van de Nederlandse landbouw. Wageningen University & Research.