Reset je darmen en maak je geest helder: 8 tips

Renew your gut, clear your mind: 8 tips

De darm-hersenverbinding

"Je bent wat je eet". 

Je hebt dit eeuwenoude gezegde waarschijnlijk wel eens gehoord, toch? Nou, laat me je vertellen, het zijn meer dan alleen woorden; het is een fundamentele waarheid. Gezondheid begint echt in je darmen. Zowel je fysieke darmgezondheid als je intuïtieve "buikgevoelens".

Uit onderzoeken is gebleken dat er een sterke link is tussen onze darmgezondheid en ons mentale welzijn. Het werkt beide kanten op, als een tweerichtingsverkeer. Denk bijvoorbeeld aan die "vlinders" in je buik als je nerveus bent of het beroemde "onderbuikgevoel". Emoties kunnen fysieke sensaties in de darmen veroorzaken, en de darmen kunnen via de nervus vagus ook signalen naar de hersenen sturen.

Dus, als je emotionele stress, woede, angst of verdriet ervaart, kan dat je spijsverteringssysteem beïnvloeden, en andersom is dat ook het geval.

Deze verbinding herinnert ons eraan dat het verzorgen van onze spijsvertering, vooral wanneer je mentale gezondheid een dieptepunt bereikt, cruciaal is. Een gezonde darm betekent een heldere geest, en andersom geldt hetzelfde.

Dat gezegd hebbende, helpt het soms om de darm te resetten om de geest te verhelderen.

Ben je klaar voor...

DE DARM-RESET

Het duurt tussen de 6 weken en 3 maanden voordat de darmen genezen zijn. In het geval van een reset raden we aan om het onderstaande 10 dagen achter elkaar te doen.

 
Verwijder toxines uit je diëet. 

Om je darmreset te beginnen, is de eerste en belangrijkste stap het vermijden van toxines zoals alcohol, cafeïne, bewerkt vlees, granen, bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde suiker. Hoewel deze dingen verleidelijk kunnen zijn, kunnen ze zwaar zijn voor je spijsverteringssysteem. We beloven je, deze uitdaging zal de moeite waard zijn. Je darmen zullen je bedanken op manieren die je nu misschien nog niet verwacht :).

Warme voeding is je beste vriend. 

Het eten van koude, rauwe voedingsmiddelen vertraagt de spijsvertering, waardoor het lichaam meer moeite heeft om het voedsel te verwerken. Vermijd koude dranken, ijs, koude smoothies, yoghurt, rauw fruit en groenten. Wees voorzichtig met (rijst)crackers en granola. Om te herstellen, heeft de darm warme voedingsmiddelen nodig. Neem bijvoorbeeld glutenvrije havermout met warme appel en kaneel als ontbijt en eet voornamelijk warme soepen en stoofschotels.


Vul de voedingskloof met prebiotica en probiotica. 

Om je darmen een extra handje te helpen, overweeg een goede probiotica in te nemen en je bacteriën te voeden met prebiotica (zoals artisjok, asperges, prei en haver). Prebiotica zijn vezels die de goede bacteriën in de darmen voeden. Deze probiotica in pilvorm (zoals acidophilus, bifidobacterium lactis en lactobacillus) werken samen met gefermenteerde voedingsmiddelen (bijvoorbeeld kimchi, zuurkool, kombucha) om je systeem te vullen met vriendelijke bacteriën, wat zeer nuttig is tijdens de reset. Wij raden persoonlijk probiotica van het merk SEED aan.

Bottenbouillon

Laten we het nu hebben over bottenbouillon, een magisch middel voor je darmen. Het helpt niet alleen bij het herstellen van je darmwand, maar het versterkt ook je immuunsysteem om ziektes te voorkomen. Tijdens de darmherstelperiode is het ideaal om dagelijks een kom bottenbouillon te nemen voor het ontbijt voor de beste resultaten.

Natuurlijke darmherstellers.

Naast bottenbouillon zijn er andere natuurlijke remedies voor je darmen, zoals aloë vera, de vitamines A, C en E, L-glutamine en omega-3 vetzuren. Je kunt deze aan je dieet toevoegen door niet-zetmeelrijke groenten, vezelrijk fruit, noten en zaden te eten, of door ze als supplementen in te nemen.

Drink voldoende (schoon) water.

Je zou kunnen denken dat het een simpele tip is, maar goed gehydrateerd blijven is erg belangrijk voor je spijsvertering, om obstipatie te voorkomen en om de balans van darmbacteriën te behouden. Begin de dag met warm citroenwater en zorg ervoor dat je water schoon is door filters te gebruiken om verontreinigingen zoals chloor en zware metalen te verwijderen. Oh, en vergeet niet om je favoriete waterfles af en toe wat extra liefde te geven en schoon te maken :).

Verbeter je slaaphygiëne.

We weten allemaal dat slaap essentieel is voor ons algehele welzijn, maar soms vergeten we dat. Het ontwikkelen van goede slaaphygiënegewoonten kan bijdragen aan een betere rust en een gezondere darm. Probeer na 13.00 uur cafeïne te vermijden, stop met eten 2-3 uur voor het slapengaan, schakel elektronica uit en dim de lichten een uur van tevoren, schrijf je gedachten op in een dagboek en overweeg misschien mond-taping en het gebruik van een verzwaringsdeken.

Probeer diep buikademhalen.

Diep buikademhalen helpt stress te verminderen en bevordert ontspanning. Omdat stress een negatieve invloed kan hebben op je darmgezondheid, zijn regelmatige sessies van diep buikademhalen gunstig voor je algehele welzijn en spijsvertering. Als je dit vaak vergeet, probeer dan een alarm in te stellen gedurende de dag, zodat je - te midden van je waarschijnlijk drukke schema - momenten kunt vinden voor buikademhaling.


Succes! We wensen jullie allemaal een gezonde darm, een gezonde geest en een gezond leven.